Kleine incidenten, grote gevolgen

Online reageren is makkelijk en gaat snel. Maar waar ligt de grens? Waar ligt jouw verantwoordelijkheid bij het maken, delen en liken van foto’s en filmpjes? Durf jij je eigen gedrag onder de loep te nemen?

Verdeel de klas

Kies drie of vijf juryleden. Verdeel daarna de klas in twee teams: voorstanders en tegenstanders. Bekijk de instructievideo indien dit nog niet is gedaan.

Bekijk de video

 

Start het debat

Gebruik onderstaande sheets om het debat in de klas te doorlopen. Handig: middenin zit een link naar een YouTubefilmpje dat aftelt van 8 naar 0 minuten om de debattijd gemakkelijk in de gaten te houden!

Tip: Klik op het vierkante icoontje om de slides fullscreen te bekijken en zorg ervoor dat het geluid aan staat.

 

Tips om verder aan de slag te gaan met het thema

Online Masters

Online Masters is een gratis online interactief lesprogramma dat tot doel heeft om jongeren te stimuleren digitale vaardigheden te ontwikkelen. Er staan vier onderwerpen centraal: de digitale wereld, creatief en vaardig online, veilig online en bewust online.

» Meer informatie

 

YouTube dagboek

Om een goed gesprek met jongeren te kunnen hebben, is het fijn om te weten wat er in hun wereld – en die van vloggers – speelt. Stel ze deze vragen eens over vloggen, privacy en het delen van video’s en/of foto’s.

» Meer informatie

 

Fotoquiz portretrecht

Publiceer niet zomaar foto’s van iemand op internet, daarmee loop je het risico zijn/haar belang te schaden. Met deze fotoquiz test je je kennis over het portretrecht.

» Meer informatie

 

Meer doen met debatteren?

Haak aan bij een van de vier activiteiten van het Nederlands Debat Instituut: een nascholingscursus, een debattraining in de klas, een maandelijkse lestip in je mailbox of deelname aan een landelijk debatkampioenschap.

» Meer informatie


Instagrap

Jongeren omarmen massaal Instagram en gebruiken het ook om met elkaar te chatten. Helaas gaat het soms ook mis met kwetsende opmerkingen onder foto’s. Met de gratis les Instagrap maak je het gedrag op Instagram bespreekbaar en houd je het gezellig op Instagram en andere sociale media.

» Meer informatie

 

Wat voor mediamaker ben jij?

‘Wat voor mediamaker ben jij’ is een quiz met filmpjes die klassikaal (via smartphones) gemaakt wordt, over online mediagedrag rondom thema’s als privacy en fact-checken.

» Meer informatie

 

Mediawijsheid.nl

Op Mediawijsheid.nl staan diverse dossiers voor scholen, waaronder een handig overzicht aan lesmateriaal. Lees bijvoorbeeld de volgende dossiers:

 

Op de hoogte blijven

Wil je in de toekomst informatie ontvangen of meedenken over de ontwikkeling van het Mediawijsheid Debat?
Laat dan hier je gegevens achter.

Initiatiefnemers