Ga in debat

Het Mediawijsheid Debat is een discussiestarter voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Wat kunnen leerlingen en docenten van elkaar leren? Ga in 1, 2, 3 of 4 lesuren het gesprek in de klas aan over media en mediawijsheid aan de hand van vier stellingen die met een video worden ingeleid. Klik hier voor meer informatie voor docenten.

Bekijk voordat je begint met debatteren, de instructievideo ‘in 7 stappen een debat voeren in de klas’.

» Meer informatie voor docenten

 

Leren van elkaar
Heeft een docent de kennis van jonge mensen nodig? En kunnen jongeren wel zonder de levenswijsheid van volwassenen? Elke generatie heeft zijn eigen mediawijze skills; door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we veel van elkaar leren.  
» Start het debat ‘leren van elkaar’

 

De smartphone – vriend of vijand?
Kijkend op je smartphone, negeer je de mensen met wie je op dat moment bent. Wanneer zet jij je apparaten uit? En op welk moment wil je dat iemand anders zijn/haar telefoon eens weglegt?  
» Start het debat ‘smartphone: vriend of vijand’

 

Wil je in de toekomst informatie ontvangen of meedenken over de ontwikkeling van het Mediawijsheid Debat?
Laat dan hier je gegevens achter.


 

Nieuws of nonsens
De impact van de constante stroom nieuwsberichten is groter dan ooit. Want nieuws – nep en echt – beïnvloedt jouw kijk op de wereld. Hoe weet je wanneer iets nep is? En welke rol spelen wij zelf bij het verspreiden van nepnieuws?  
» Start het debat ‘nieuws of nonsens’

 

Kleine incidenten, grote gevolgen
Online reageren is makkelijk en gaat snel. Maar waar ligt de grens? Waar ligt jouw eigen verantwoordelijkheid bij het maken, delen en liken van foto’s en filmpjes? Durf jij je eigen gedrag onder de loep te nemen?  
» Start het debat ‘kleine incidenten, grote gevolgen’

Initiatiefnemers