Leren van elkaar

Heeft een docent de kennis van jonge mensen nodig? En kunnen jongeren wel zonder de levenswijsheid van volwassenen? Elke generatie heeft zijn eigen mediawijze skills; door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we veel van elkaar leren.

Verdeel de klas

Kies drie of vijf juryleden. Verdeel daarna de klas in twee teams: voorstanders en tegenstanders. Bekijk de instructievideo indien dit nog niet is gedaan.

Bekijk de video

 

Start het debat

Gebruik onderstaande sheets om het debat in de klas te doorlopen. Handig: middenin zit een link naar een YouTubefilmpje dat aftelt van 8 naar 0 minuten om de debattijd gemakkelijk in de gaten te houden!


Tip: Klik op het vierkante icoontje om de slides fullscreen te bekijken en zorg ervoor dat het geluid aan staat.

 

Tips om verder aan de slag te gaan met het thema

Online Masters

Online Masters is een gratis online interactief lesprogramma dat tot doel heeft om jongeren te stimuleren digitale vaardigheden te ontwikkelen. Er staan vier onderwerpen centraal: de digitale wereld, creatief en vaardig online, veilig online en bewust online.

» Meer informatie

 

Wat voor mediamaker ben jij?

‘Wat voor mediamaker ben jij’ is een quiz met filmpjes die klassikaal (via smartphones) gemaakt wordt, over online mediagedrag rondom thema’s als privacy en fact-checken.

» Meer informatie

 

Meer doen met debatteren?

Haak aan bij een van de vier activiteiten van het Nederlands Debat Instituut: een nascholingscursus, een debattraining in de klas, een maandelijkse lestip in je mailbox of deelname aan een landelijk debatkampioenschap.

» Meer informatie


Mediaprofiel

Het mediaprofiel geeft inzicht in de mediavaardigheden en online interactie van leerlingen.

» Meer informatie

 

Vertrekpunt mediawijsheid

In de afgelopen jaren zijn talrijke projecten ontwikkeld met als doel om de mediawijsheid van burgers te vergroten. Tot dusver was het lastig om de effectiviteit van deze projecten te bepalen, omdat het niveau van mediawijsheid nauwelijks werd gemeten. Daarom hebben 6 partnerorganisaties van Mediawijzer.net sinds juni 2010 gewerkt aan een antwoord op de vraag: ‘Wat is mediawijsheid en op welke wijze kan gemeten worden hoe mediawijs iemand is?’

» Meer informatie

 

Mediawijsheid.nl

Op Mediawijsheid.nl staan diverse dossiers voor scholen, waaronder een handig overzicht aan lesmateriaal. Lees bijvoorbeeld de volgende dossiers:

 

Op de hoogte blijven

Wil je in de toekomst informatie ontvangen of meedenken over de ontwikkeling van het Mediawijsheid Debat?
Laat dan hier je gegevens achter.

Initiatiefnemers