Nieuws of nonsens

De impact van de constante stroom nieuwsberichten is groter dan ooit. Want nieuws – nep en echt – beïnvloedt jouw kijk op de wereld. Hoe weet je wanneer iets nep is? En welke rol spelen wij zelf bij het verspreiden van nepnieuws?

Verdeel de klas

Kies drie of vijf juryleden. Verdeel daarna de klas in twee teams: voorstanders en tegenstanders. Bekijk de instructievideo indien dit nog niet is gedaan.

Bekijk de video

Start het debat

Gebruik onderstaande sheets om het debat in de klas te doorlopen. Handig: middenin zit een link naar een YouTubefilmpje dat aftelt van 8 naar 0 minuten om de debattijd gemakkelijk in de gaten te houden!

Tip: Klik op het vierkante icoontje om de slides fullscreen te bekijken en zorg ervoor dat het geluid aan staat.

Meer nieuws of nonsens stellingen

– Personen zijn nooit verantwoordelijk voor wat ze online verspreiden
– De Media zijn verplicht om meerdere kanten van hetzelfde verhaal te laten zien
– Er moet een keurmerk komen voor betrouwbaar nieuws

Tips om verder aan de slag te gaan met het thema

Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck

In de tentoonstelling Nieuws of Nonsens van Beeld en Geluid ontdekken leerlingen hoe nieuwsmedia werken en hoe ze je blik op de wereld beïnvloeden. De tentoonstelling zet hen aan het denken wat de media met hen doen, maar ook wat hun eigen rol hierin is.

» Meer informatie

 

Medialogica

Human en de NTR bewerkten enkele afleveringen van de TV-serie Medialogica tot filmpjes van 8 minuten voor in de klas. De filmpjes zijn heel geschikt om met leerlingen in discussie te gaan over de betrouwbaarheid van media.

» Meer informatie

 

Meer doen met debatteren?

Haak aan bij een van de vier activiteiten van het Nederlands Debat Instituut: een nascholingscursus, een debattraining in de klas, een maandelijkse lestip in je mailbox of deelname aan een landelijk debatkampioenschap.

» Meer informatie

 

Medialogica in de klas

Beeld en Geluid en Human slaan de handen ineen voor een educatief programma over de waarheid van het nieuws. Onder leiding van de makers van Medialogica gaan je leerlingen in discussie en worden ze zich bewust van de werking van de publieke opinie en de rol die media daarin spelen.

» Meer informatie


Online Masters

Online Masters is een gratis online interactief lesprogramma dat tot doel heeft om jongeren te stimuleren digitale vaardigheden te ontwikkelen. Er staan vier onderwerpen centraal: de digitale wereld, creatief en vaardig online, veilig online en bewust online.

» Meer informatie

 

Workshops TMI

TMI organiseert workshops waarin leerlingen zelf video’s maken. In drie lessen gaan leerlingen aan de slag met de thema’s: bronherkenning, online profileren en actualiteit. Iedere workshop bestaat uit twee delen.

» Meer informatie

 

Workshops Nieuws of Nonsens

In deze workshop van Beeld en Geluid gaan je leerlingen niet alleen aan de slag met het produceren van een eigen nieuwsitem maar kiezen daarbij ook een strategie. Ze krijgen te maken met alle (ethische) dilemma’s die daarbij komen kijken.

» Meer informatie

 

Mediawijsheid.nl

Op Mediawijsheid.nl staan diverse dossiers voor scholen, waaronder een handig overzicht aan lesmateriaal. Lees bijvoorbeeld de volgende dossiers:

Op de hoogte blijven

Wil je in de toekomst informatie ontvangen of meedenken over de ontwikkeling van het Mediawijsheid Debat?
Laat dan hier je gegevens achter.

Initiatiefnemers